Publicat: 4 iunie 2021
Actualizat: 25 aprilie 2024
Suntem o echipă de profesioniști dedicați, cu o vastă experiență în domeniul bancar și cu studii specializate în finanțe și economie. Fiecare membru al echipei IMFS – Andra, Marius, Ana și toți ceilalți – aduce cu sine o expertiză anterioară unică, din diverse poziții ocupate în instituții financiare de prestigiu. Alături de aceasta, cunoștințele solide în domeniul financiar, bancar și juridic, actualizate permanent, ne permit, ca echipă, să oferim conținut util și perspective valoroase prin articolele noastre. Cu o combinație de experiență practică și educație specializată, suntem în măsură să oferim perspective autentice și informații de calitate, care să vă ajute să luați decizii mai înțelepte și să vă atingeți obiectivele financiare.
Articolele noastre sunt fundamentate pe experiența noastră practică din domeniul financiar-bancar și a situațiilor diverse, cu care ne confruntam zilnic la IMFS Credit. Abordam subiecte variate, precum: creditarea, gestionarea investițiilor și a datoriilor, planificarea financiară personală, noutățile din sectorul bancar și multe altele. Ne străduim să oferim conținut informativ, pertinent și ușor de înțeles, care să ofere claritare cititorilor noștri și să îi ajute să își îmbunătățească înțelegerea și abilitățile financiare.
Extrasul tau de cont lunar contine foarte multe informatii importante despre banii tai. In cazul in care il primesti, ceea ce ar fi foarte indicat, este important sa il consulti cu atentie pentru a-ti putea confirma tranzactiile care au avut loc in ultimele 30 de zile si pentru a te asigura ca nu exista erori sau comisioane inutile in contul tau. Mai mult decat atat, vei reusi sa devii mai constient de modul cum iti cheltui banii pentru a putea face mici schimbari in stilul tau de viata sau anumite investitii daca este cazul. De aceea, acest document lunar ar trebui sa fie prietenul tau.
1. Ce este un extras de cont?
Un extras de cont este un document intocmit de banca la care esti inregistrat in fiecare luna. Cu un extras de cont, poti vedea toate veniturile si cheltuielile din contul tau. Intelegerea acestuia te poate ajuta sa afli mai multe despre obiceiurile tale financiare, astfel reusind sa iei decizii mai bune in aceasta privinta pe viitor.
Extrasul tau de cont detaliaza toate tranzactiile efectuate in contul tau intr-o luna. In el poti vedea toti banii care au intrat si iesit in acest interval de timp. Pentru fiecare tranzactie sunt afisate si datele si partile implicate, cum ar fi angajatorul tau, in ceea ce priveste intrarea salariului sau o institutie comerciala daca este vorba de o cheltuiala. In acest fel, poti vedea pe cine ai platit sau cine te-a platit, precum si data in care tranzactia a fost autorizata de banca.
Extrasul de cont poate fi solicitat pentru orice luna sau an doresti. In unele cazuri, cum ar fi solicitarea unui imprumut sau in cazul unui divort, poate fi necesar sa retragi extrasele de cont din anii anteriori. Conform legii, bancile trebuie sa tina evidenta extraselor tale timp de cel putin cinci ani si ar trebui sa le poti accesa in acel interval de timp, chiar dacă, probabil, contul tau este inchis. Este posibil sa fie nevoie sa platesti o taxa pentru a accesa declaratiile mai vechi de un an sau doi.
Daca trebuie sa salvezi documente din trecut, este posibil sa le descarci pe computer si sa le stochezi intr-un folder criptat sau sa pastrezi copii pe hartie intr-un loc sigur. In general, atunci cand nu mai ai nevoie de un extras bancar, ar trebui sa rupi copiile de hârtie si sa le stergi pe cele electronice.
2. Ce contine extrasul de cont?
Un extras de cont tipic include urmatoarele informatii:
- Informatii personale de identificare, cum ar fi numarul contului tau bancar, numele si adresa;
- Perioada de timp acoperita de extrasul tau de cont, care cuprinde, de obicei, o luna. Cu toate acestea, extrasele nu incep intotdeauna la inceputul lunii. De exemplu, extrasul tau ar putea rula de la data de 13 a lunii pana la data de 12 a lunii urmatoare;
- Informatii despre banca, inclusiv numarul serviciului pentru clienti si instructiuni pentru raportarea fraudei si greselilor;
- Soldul atat pentru inceputul, cat si pentru sfarsitul perioadei extrasului;
- Toate depozitele din contul tau, inclusiv depozitele directe, cecurile, transferurile, rambursarile, platile si dobanzile castigate;
- Toate retragerile din contul tau, inclusiv achizitii, transferuri, retrageri din bancomat, plati automate si comisioane bancare.
3. Cum functioneaza extrasul de cont?
O banca emite un extras de cont unui titular de cont care arata activitatea detaliata in contul respectiv. Astfel, acest document permite titularului contului sa vada toate tranzactiile procesate in contul sau. Bancile trimit, de obicei, extrase lunare catre detinatorul de cont la o dată stabilita. Insa, depinzand de banca la care esti inregistrat, ar putea fi necesar sa soliciti acest lucru. De asemenea, tranzactiile pe un extras apar de obicei in ordine cronologica.
Majoritatea extraselor de cont incep prin gruparea tuturor depozitelor la un loc, oferindu-ti o idee despre ceea ce a intrat in contul tau in luna precedenta. Apoi, vei vedea activitatea de retragere rezumata. Rezumatul va include soldul contului tau la inceputul lunii, apoi va afisa soldul contului final dupa, adăugarea tuturor depozitelor si efectuarea retragerilor.
Sub rezumat va fi expusa fiecare tranzactie individuala in care te-ai angajat, impreuna cu datele, sumele si beneficiarii corespunzatori. In general, poti vedea tranzactiile in ordinea in care au avut loc.
Lista detaliata a tranzactiilor iti va oferi o idee despre momentul in care banii au intrat in contul tau in fiecare luna si cand au iesit. Mai mult decat atat, in unele cazuri, acest document iti poate atentiona cand este timpul sa faci un credit.
In general, un credit, fie el unul de nevoi personale, ipotecar sau de refinantare, nu poate fi realizat fara un extras de cont, deoarece acesta este necesar pentru a verifica veniturile tale, astfel incat institutia care iti ofera banii sa aiba garantie ca iti poti plati datoriile.
Detaliile tranzactiei includ, de asemenea, informatii care arata de unde a venit depozitul si unde s-a dus cheltuiala. Examineaza cu atentie tranzactiile, in special cheltuielile, pentru a te asigura ca sunt corecte.
In cazul in care observi inexactitati pe extrasul tau de cont, ar trebui sa le raportezi imediat bancii. Poti face acest lucru contactand serviciul de relatii cu clientii. In general, ai la dispozitie in jur de 60 de zile pentru a contesta orice informatie inexacta sau frauduloasa.
4. De unde se ia extrasul de cont?
Extrasul de cont se obtine, in cele mai multe cazuri, contactand banca la care esti inregistrat. Uneori poti opta pentru a primi extrasul in fiecare luna atunci cand iti deschizi contul. Insa, in cazul in care nu ai facut acest lucru, poti rezolva printr-un simplu apel telefonic. Cel mai simplu este sa obtii acest document online, prin internet banking. Astfel il vei primi foarte rapid pe adresa ta de e-mail.
Un alt mod prin care poti obtine extrasul de cont este sa mergi la ghiseul bancii. Insa, trebuie sa tii cont ca majoritatea bancilor elibereaza acest document contra cost.
Poti sa optezi ca extrasul tau de cont sa iti fie livrat in fiecare luna prin posta la o anumita adresa, insa este important sa consulti care sunt comisioanele pentru aceast serviciu la banca ta. Criteriile sunt stabilite dupa numarul solicitarilor, deoarece, de cele mai multe ori, primul extras de cont este gratuit. Costul mai poate varia si in functie de tipul de cont pentru care soliciti acest document, cum ar fi contul de debit, de credit sau de economi sau perioada pentru care doresti acest serviciu. Totusi, unele banci pot oferi acest document gratuit daca este solicitat prin aplicatia de internet banking.
Pentru a accesa extrasele de cont electronice este, de obicei, necesar sa te conectezi la contul tau si sa cauti un element de navigare care sa indice extrasele de cont. Acest lucru s-ar putea afla sub o rubrica precum „Servicii” sau „Informatii despre cont” daca o optiune de extras nu este vizibila imediat in navigare. Dupa ce o gasesti, poti alege luna pentru care sa te uiti. De obicei, este posibil sa salvezi extrasul tau ca fisier PDF pe computer sau pe telefonul mobil si sa il printezi.
5. Cum se citeste extrasul de cont?
Poti citi un extras de cont atunci cand intelegi fiecare element din el:
- Soldul initial: Aceasta este suma pe care ai avut-o in contul tau la inceputul perioadei extrasului. Cu alte cuvinte, sunt banii pe care i-ai avut in contul tau inainte de efectuarea depunerilor sau retragerilor.
- Soldul final: Aceasta este suma din contul tau la sfarsitul perioadei extrasului. Daca economisesti mai multi bani decat cheltui, soldul tau final va fi mai mare decat soldul initial. Daca cheltui mai mult sau transferi mai mult intr-un cont diferit, vei avea un sold final mai mic decat cel de inceput.
- Depozite: Acestea sunt rate individuale de fonduri in contul tau. Ele pot include depunerea directa de la angajatorul tau, cecuri incasate, transferuri bancare.
- Retrageri: Aceasta parte a extrasului arata tranzactiile in care ai retras fonduri din contul tau. Aceasta poate include atat transferuri online, cum ar fi o plată catre cardul tau de credit, cat si tranzactiile care au avut loc cu cardul tau de debit.
- Dobanzi: Unele banci platesc dobanzi pentru conturile lor de verificare. Daca ai castigat dobanda in perioada respectiva, extrasul tau va arata care este valoarea ei. Daca ai mai multe conturi de economii sub acelasi cont umbrela, extrasul poate indica dobanda totala platita, precum si dobanda totala pentru fiecare cont. Unele banci vor enumera, de asemenea, suma dobanzii pe care ai castigat-o pe toata durata de viata a contului.
- Taxe: Aceasta portiune dezvaluie taxele exacte pe care le-ai platit in perioada extrasului. Aceasta poate include taxe pentru descoperiri de cont, cecuri returnate, retrageri de bancomate si o taxa lunara de intretinere. Daca ai plecat in strainatate si ai utilizat cardul tau de debit este posibil sa fii taxat cu o taxa de tranzactie in strainatate sau cu o taxa de retragere la bancomat.
- Detaliu sold zilnic: Banca ta poate afisa si soldul pentru fiecare zi a perioadei extrasului. Acest lucru iti permite sa verifici cum a fluctuat soldul pe parcursul lunii. Poate fi util oricui isi doreste sa-si examineze in detaliu obiceiurile de cheltuieli.
- Perioada de extras: Acestea sunt datele in care au loc tranzactiile, de obicei pentru o perioada de o luna. Cu toate acestea, daca declaratia spune „ianuarie 2021”, aceasta nu inseamna neaparat ca perioada declaratiei a fost de fapt pentru luna ianuarie. Poate incepe la sfarsitul lunii decembrie si se poate incheia cu cateva zile inainte de sfarsitul lunii ianuarie.
6. Este extrasul de cont confidential?
Extrasul de cont este un document confidential, intrucat contine date personale. De aceea, este important sa nu impartasesti aceste informatii cu nimeni decat in situatiile in care este necesar acest lucru si procesul este facut in conditii de siguranta, cum ar fi la angajare sau atunci cand doresti sa faci un credit. Motivul pentru care informatiile dintr-un extras de cont trebuie impartasite cu alte parti este, de cele mai multe ori, nevoia de a cunoaste a numarului tau de cont, pentru a-ti fi virate o anumita suma de bani, cum ar fi in cazul salariului. In cazul in care o persoana iti cunoaste numarul de cont sau IBAN-ul, nu poate sa iti afecteze cheltuielile, ci poate doar sa il foloseasca pentru a-ti vira bani.
Incearca sa nu verifici contul bancar online in timp ce esti conectat la o rețea Wi-Fi publica, de exemplu la o cafenea sau un restaurant. Hackerii pot accesa mai usor informatiile private atunci cand esti conectat la aceeasi retea.
7. Beneficiile extrasului de cont
Extrasele de cont sunt un instrument excelent pentru a ajuta titularii de cont sa tina evidenta banilor lor. Te pot ajuta sa iti urmaresti finantele, sa identifici posibilele erori de calcul si sa iti descoperi obiceiurile legate de cheltuieli. Este indicat sa iti verifici in mod regulat contul bancar – fie zilnic, saptamanal sau lunar – pentru a te asigura ca inregistrarile tale se potrivesc cu cele ale bancii. Acest lucru ajuta la reducerea comisioanelor, a erorilor si a fraudei.
De ce este mai indicat sa optezi pentru un extras de cont electronic?
Desi pentru unii oameni poate parea mai complicat sa acceseze serviciile de internet banking, totusi este important sa consideri beneficiile acestuia.
Trecerea la extrase si documente electronice cu servicii bancare online poate imbunatati si, in cele din urma, inlocui extrasele pe hartie (ceea ce elimina risipa de hartie). De asemenea, ele dispun de securitate mai mare si procesul este mult mai comod.
Iata ce beneficii mai pot oferi extrasele de cont elextronice:
- Acces imediat
Nu mai trebuie sa astepti ca documentele sa fie tiparite si expediate la domiciliu. Poti vizualiza extrasul tau online imediat ce devine disponibil si, mai mult decat atat, unele banci trimit notificari prin e-mail imediat ce documentul este disponibil.
- Comoditate
Fie ca esti in oras, te relaxezi acasa sau pe o plaja, poti accesa documentele tale bancare oricand si oriunde. Ai nevoie doar de laptop, calculator, tableta sau dispozitivul mobil de pe care accesezi in mod regulat aceste date.
- Securitate sporita
Desi acest lucru te poate surprinde, te vei bucura de securitate sporita cu documentele electronice. Informatiile tale vor fi protejate impotriva furtului si nu vor fi livrate la adresa gresita. Conturile tale sunt confidentiale si securizate prin datele tale de conectare online, iar extrasele de cont pot fi accesate numai de tine.
- Le poti vizualiza offline gratuit
Unele banci elibereaza extrasele de cont tiparite contra cost. Poti evita acest lucru descarcand documentele online si salvandu-le apoi in computer sau printandu-le ca sa le poti accesa cand nu ai acces la internet.
- Este ecologic
Documentele electronice au un impact direct asupra mediului inconjurator. Inlocuirea extraselor de hartie cu versiuni electronice nu doar ca ajuta la reducerea consumului de hartie, dar ajuta si la reducerea gazelor cu efect de sera asociate cu fabricarea hartiei, tiparirea si transportul lor prin posta.
Prin urmare, extrasul de cont este un instrument important in viata ta financiara, odata ce intelegi cum functioneaza si incepi sa il soliciti periodic, poti folosi informatiile oferite in beneficiul tau.
Sursa foto: Shutterstock.com
Suntem o echipă de profesioniști dedicați, cu o vastă experiență în domeniul bancar și cu studii specializate în finanțe și economie. Fiecare membru al echipei IMFS – Andra, Marius, Ana și toți ceilalți – aduce cu sine o expertiză anterioară unică, din diverse poziții ocupate în instituții financiare de prestigiu. Alături de aceasta, cunoștințele solide în domeniul financiar, bancar și juridic, actualizate permanent, ne permit, ca echipă, să oferim conținut util și perspective valoroase prin articolele noastre. Cu o combinație de experiență practică și educație specializată, suntem în măsură să oferim perspective autentice și informații de calitate, care să vă ajute să luați decizii mai înțelepte și să vă atingeți obiectivele financiare.
Articolele noastre sunt fundamentate pe experiența noastră practică din domeniul financiar-bancar și a situațiilor diverse, cu care ne confruntam zilnic la IMFS Credit. Abordam subiecte variate, precum: creditarea, gestionarea investițiilor și a datoriilor, planificarea financiară personală, noutățile din sectorul bancar și multe altele. Ne străduim să oferim conținut informativ, pertinent și ușor de înțeles, care să ofere claritare cititorilor noștri și să îi ajute să își îmbunătățească înțelegerea și abilitățile financiare.