fbpx

IMFS

Sectorul bancar a trecut prin schimbări majore în ultimii ani. Mai mult decât atât, va continua să se schimbe și în anii următori, motiv pentru care este important să știi care sunt tendințele ce urmează să apară în lumea bancară. De la bănci exclusiv digitale și metode noi de plată, iată ce ne rezervă viitorul atunci când vine vorba de tendințe în materie de credite.

O posibilă recesiune globală în 2023

Băncile se pregătesc pentru condiții și circumstanțe economice mai dificile, greu de gestionat, dar și de o posibilă (și foarte probabilă) recesiune globală în 2023. Precum în cazul situațiilor anterioare, acestea vor căuta să închidă ușile și să mențină costurile la un nivel cât mai scăzut, până când situația se va ameliora. Însă firmele inteligente se vor asigura că investițiile efectuate le vor plasa pe o poziție mult mai puternică pentru redresarea economică ulterioară.

Pe măsură ce băncile vor redirecționa cheltuielile pentru inovare, vor ignora și atracția tot mai mare a metaversului, acordând prioritate eficienței operaționale și controlului costurilor, și prin urmare inovația automatizării va duce la creșterea eficienței și reducerea numărului de angajați. Automatizarea va ajuta băncile să-și inoveze imaginea pentru a ieși din recesiune și pentru a trece prin ea reducând costurile. Totuși, ar trebui să țină cont și de clienți.

Digitalizarea exacerbată și eliminarea interacțiunilor umane, din ideea de a stimula economiile, ar putea fi o alegere neinspirată. Oamenii preferă experiențele hibride în locul celor pur fizice sau pur digitale. Băncile care nu reușesc să treacă la „nuclee moderne” ar putea pierde destul de mult teren, spre deosebire de concurenții mai agili care vor putea furniza informații în timp real și configura produse și servicii într-un mod mult mai flexibil și rapid.

Creditele bancare în 2023

Este foarte probabil ca instituțiile financiare să se confrunte cu un mediu de operare extrem de dificil în anul care urmează, definit în primul rând de rate de creștere economică fluctuante, inflație sporită, rate ale dobânzii în creștere și tensiuni geopolitice maximizate. Atât în Europa, cât și în Statele Unite, condițiile economice vor fi dificile, în ciuda faptului că o mare parte a guvernelor își sprijină băncile.

Chiar dacă și-au consolidat capacitatea de rezistență la criză încă din 2008, ceea ce ar putea să le ajute să supraviețuiască mult mai bine acestei „incertitudini” și încetiniri economice actuale, tendințele în materie de credite vor depinde de foarte multe variabile: mediile de reglementare, condițiile economice globale, precum și „sănătatea financiară” a băncilor individuale, respectiv aspecte care țin de mediul intern al acesteia.

În timp ce directorii executivi ai băncilor își descriu perspectivele pentru 2023, un cuvânt revine în mintea tuturor: incertitudine. Incertitudine cu privire la rate, la creditare, la autoritățile de reglementare, la economia globală și sănătatea financiară a consumatorilor. Însă două lucruri sunt întotdeauna certe: consumatorii mereu vor cere mai mult și mereu își vor îndrepta afacerile către furnizorii care le vor satisface cele mai multe dintre așteptări.

Prin urmare, este destul de greu de speculat care va fi dinamica evolutivă când vine vorba de credite bancare în 2023, întrucât situația este una multilaterală: depinde atât de bănci, cât și de nevoile consumatorului. Dincolo de toate acestea, posibilitatea băncilor de a oferi credite este în strictă dependență de economia locală, implicit globală. Din statisticile pe care le avem până în acest moment, ne așteptăm ca anul 2023 să fie extrem de solicitant în domeniul financiar.

Articole asemanatoare
Call Now Button