fbpx

IMFS

Criza economica: cum sa ai un comportament responsabil pe timp de criza - 6325

La anumite intervale de timp, istoria mondiala se repeta, inclusiv cea economica.  In ultimii ani, in multe tari, diferenta dintre veniturile anumitor cetateni, in comparatie cu ale altora, pare ca s-a marit din ce in ce mai mult, ceea ce a dus la aparitia mai multor clase sociale.

In Romania, criza economica inceputa in 2008 s-a terminat in 2010, insa tara nu si-a revenit complet nici in anii urmatori, desi consumul de bunuri si servicii a crescut in randul populatiei. Multi dintre banii cheltuiti in aceasta perioada veneau pe fondul unor imprumuturi, insa din aceasta situatie se pot trage mai multe concluzii, printre care si faptul ca a avea un comportament responsabil este foarte important.

Atunci cand se vorbeste despre crize economice, fie ca acestea sunt la nivel mondial, national, sau chiar personal si familial, creditarea pare o solutie buna pentru toti cei care au nevoie de ajutor. Ceea ce trebuie avut in vedere este ca acesti bani trebuie sa fie inapoiati.

Daca te confrunti cu o situatie financiara mai dificila si doresti sa treci peste aceasta perioada, comportamentul responsabil este intotdeauna recomandat. Cum il dobandesti si cum sa reusesti sa-l mentii chiar si atunci cand ai nevoie de un imprumut? Sfaturile de mai jos iti pot fi de ajutor.

1. Ce inseamna criza economica?

Multe persoane se intreaba ce inseamna criza economica si cum le poate afecta. Cea mai simpla definitie a sa este urmatoarea: o perioada de decadere financiara care, in functie de anvergura sa, duce la o scadere a activitatii unei singure sau a mai multor tari din lume.

De-a lungul timpului, au existat mai multe crize economice mondiale care au afectat populatia intregii planete, aceasta insemnand ca atat oamenii, cat si firmele au avut de suferit.

Pentru ca uneori este putin mai dificil de inteles ce se intampla cand este criza economica, cel mai simplu de explicat este ca aceasta are cateva etape, care au fost resimtite si in timpul ultimei crize din Romania, in anul 2008.

Fazele acesteia sunt:

  • stagnarea;
  • recesiunea.

In etapa de stagnare, activitatea economica a unuia sau a mai multor state incepe sa se degradeze . In urmatoarea faza, apare recesiunea, care presupune scaderea productiei si reducerea investitiilor, ceea ce va atrage o crestere a inflatiei. Aceasta din urma este un dezechilibru intre cresterea preturilor si scaderea puterii de cumparare a monedei nationale a tarii respective.

Tot acest conglomerat va afecta un stat nu doar la nivelul economiei sale, ci si a fiecarui cetatean in parte. De aceea, atunci cand o astfel de situatie apare, puterea ta de cumparare ca persoana va scadea, ca urmare a cresterii pretului bunurilor de baza (alimente, carburanti, utilitati).

In aceste situatii de criza economica, poti fi tentat sa faci un credit de nevoi personale pentru a putea trece peste perioada dificila. Daca faci acest pas, este recomandat sa adopti si un comportament financiar responsabil, prin care sa aloci banii in functie de prioritati, dar si in asa fel incat sa mentii un stil de viata cat mai aproape de normal.

1. 1. Criza economica mondiala – cauze si efecte

De-a lungul istoriei omenirii au avut loc mai multe crize financiare mondiale, insa fiecare a plecat de la cauze diverse, conform conditiilor din vremurile respective. Avand in vedere ca populatia lumii era mai mica, si efectele acestora au fost mai usoare in cazul unora dintre ele.

Astfel, cele mai importante sau cunoscute crize economice din istorie au fost:

  • criza dintre anii 1882 si 1885, care a avut drept cauza epuizarea rezervelor de aur din Europa si Statele Unite ale Amercii;
  • criza din 1929, cunoscuta si ca Marea Depresiune – aceasta a aparut pe fondul crahului bursier din 29 octombrie 1929 si a tinut pana 1940;
  • Lunea Neagra din 1987,care a fost un alt moment in care bursele din intreaga lume s-au prabusit, ducand la o crestere foarte mare a inflatiei;
  • criza financiara internationala din 2008, aparuta dupa prabusirea bancii Lehman Brothers si care, desi s-a incheiat in 2010, a avut repercusiuni pana nu demult.

Desi toate aceste crize au aparut pe diverse fonduri si din cauze diferite, au un efect comun: schimbari la nivel de politici monetare. Astfel, dupa situatiile tensionate, sistemele bancare ale multor tari au fost modificate, felul in care se acordau creditele fiind si el afectat.

Desi nimeni nu stie cand va fi urmatoarea criza economica sau daca va exista vreuna, niciodata nu este prea tarziu pentru adoptarea unui comportament responsabil, avand in vedere modul in care asemenea situatii au schimbat lumea.

1. 2. Sistemul de creditare in timpul crizei economice

Cea mai recenta criza economica, cea din 2008, a aratat faptul ca romanii preferau, la acel moment, creditele pe termen lung. De atunci, insa, comportamentul acestora s-a schimbat ca urmare a instabilitatii sau, mai bine spus, a fluctuatiilor monedei nationale.

Daca pana in acel punct sistemul bancar avea suficiente fonduri (se afla in exces de lichiditate), astfel incat sa raspunda nevoilor tuturor celor care doreau sa faca imprumuturi, dupa situatia dificila, acesta a trecut la deficit, ceea ce a dus la oferte de creditare mai putine si la rate mai mari.

In acea perioada, nu doar sistemul de creditare al Romaniei a avut de suferit, ci si al tarilor din intreaga lume, avand in vedere ca aceasta criza economica a atras dupa sine schimbari pe piata muncii, ceea ce a dus la cresterea somajului. Pe acest fond, Banca Nationala, precum si alte organe de supraveghere a pietei financiare, au schimbat politicile monetare si de creditare.

Plecand de la ideea ca si valoarea cladirilor rezidentiale, dar si comerciale, a scazut de fiecare data cand a fost inregistrata o criza financiara, contractarea unui credit imobiliar, sau chiar a unuia ipotecar pare o idee buna. Trebuie, totusi, sa fie avute in vedere mai multe aspecte.

2. Ce sa faci in criza financiara: in ce conditii poti face un credit pe timp de criza economica

Sa faci un credit pe timp de criza economica poate fi o solutie atunci cand doresti sa faci o achizitie importanta, avand in vedere faptul ca pretul multor bunuri poate sa scada,  ca urmare a interesului scazut al majoritatii populatiei.

Astfel, atunci cand hotarasti ca este momentul oportun pentru un imprumut, te poti baza pe urmatoarele sfaturi:

  • alege cu grija suma pe care doresti sa o imprumuti;
  • alege atent institutia financiara cu care vei lucra;
  • consulta un specialist in domeniu;
  • acorda o atentie sporita conditiilor de imprumut.

Conditiile de creditare, mai ales pe timp de criza financiara globala, vor fi mult mai stricte, bancile, dar si institutiile financiar-nebancare (IFN-uri) alegandu-si cu grija clientii. In acest sens, este recomandat sa te asiguri ca alegi solutia cea mai potrivita pentru tine.

Un exemplu util este cel al IFN-urilor, care vor oferi credite in conditii mai putin stricte si carora le vei putea face fata mai usor.

Desi nu se stie cand urmeaza o noua criza economica si nici cum va afecta aceasta sistemul bancar, decizia de a face un imprumut va trebui sa se bazeze pe anumite previziuni. De aceea, atunci cand iei o asemenea hotarare, este foarte util sa iti iei si cateva masuri proprii de siguranta, cum ar fi:

  • punerea deoparte a unei sume de bani din care sa poti plati ratele in anumite momente mai dificile;
  • incheierea unei polite de asigurare care sa insoteasca contractul de credit;
  • alegerea unui codebitor sau a unui girant.

Crizele economice mondiale au venit intotdeauna pe neasteptate, asadar, atunci cand alegi sa faci un imprumut, poate fi o idee buna sa iei in considerare si acest aspect, avand in vedere ca nu vei sti ce se poate intampla in viitor. Daca ai apelat deja la o astfel de solutie si cauti un ajutor pentru a-l achita, refinantarea poate fi un mod de a reduce cheltuielile.

Alte aspecte importante care iti pot fi de folos atunci cand doresti sa iei un credit pot fi si urmatoarele:

  • alegerea unui tip de imprumut care sa se potriveasca nevoilor tale;
  • durata pe care vei imprumuta banii este si ea importanta;
  • daca dobanda acestuia este una fixa sau variabila.

Conditiile unui credit pe timp de criza financiara se pot schimba, de aceea este bine sa ai in vedere si aceste lucruri, care te vor ajuta sa ramai stabil din punctul de vedere al venitului.

Avand in vedere faptul ca exista mai multe tipuri de imprumuturi, posibilitatea de alegere poate fi unul dintre motivele pentru care sa te hotarasti sa faci acest pas. Acestuia ar putea sa i se alature o perioada mai scurta de creditare, reducand astfel riscul de a nu-l putea plati. Nu in ultimul rand, dobanda va juca un rol important in suma totala pe care o vei avea de inapoiat. In cazul uneia fixe, vei sti de la inceput costul total al acesteia, in timp ce, atunci cand alegi una variabila, exista sansa de a beneficia de conditii favorabile in situatia in care piata financiara este stabila.

In cazul unei crize financiare, insa, va trebui sa iei anumite masuri care sa iti permita sa iti platesti datoriile, dar si sa te descurci cu restul cheltuielilor. In acest caz, intervine comportamentul responsabil, pe care il poti asimila inca dinaintea contractarii imprumutului.

3. Masuri pentru a contrabalansa efectele unei crize financiare atunci cand ai un credit

Pentru ca o criza economica poate aparea oricand, este bine sa fii pregatit sa contrabalansezi efectele acesteia prin cateva masuri care te pot ajuta sa treci mai usor printr-o astfel de situatie.

Desi nimeni nu poate prezice exact cand va fi o noua criza economica si care vor fi efectele acesteia, este bine sa ai in plan si un astfel de scenariu pentru care sa te pregatesti, indiferent ca urmeaza sa faci un imprumut sau ai deja unul luat pe un termen mai lung. Astfel, orice posibilitate de economisire poate fi o solutie buna prin care te poti pune la adapost de eventualele efecte neplacute ale acesteia.

Comportametul responsabil atunci cand ai un credit, iar situatia economica nu este una favorabila, poate fi, de asemenea, util. Astfel, reducerea cheltuielilor, acolo unde se poate, delimitarea unui buget si pastrarea unei sume de bani lunar pentru urgente pot fi parte din acesta.

Multe persoane se confrunta, de-a lungul vietii, cu diverse crize personale sau pot trai vremuri afectate de unele financiare. Din fericire, exista modalitati prin care acestea se pot proteja de efectele mai putin placute ale situatiilor prin care se vad nevoiti sa treaca, iar cumpatarea a fost de multe ori una dintre acestea. Mai mult decat atat, de fiecare data au si ceva de invatat de pe urma unor astfel de experiente.

Crizele financiare exista de mult timp, iar in perioadele in care acestea au avut loc, de cele mai multe ori, revenirea la starea de dinainte a constat in schimbari drastice ale sistemului financiar. Acesta este si motivul pentru care, de fiecare data, felul in care se acorda creditele a fost restructurat cu ajutorul unor noi politici.

In ziua de astazi, exista destul de multe oferte de credite cu dobanzi fixe si variabile din care poti alege unul care sa raspunda nevoilor tale. Exista si posibilitatea sa faci un imprumut in timpuri mai putin favorabile unor astfel de decizii, insa cu ajutorul unui comportament chibzuit in ceea ce priveste economisirea si punerea pe primul plan al achitarii acestuia, poti trece peste momente mai putin placute.

In concluzie, desi au fost destul de multe crize financiare de-a lungul timpului, unele datand chiar din vremuri foarte vechi, creditarea a fost intotdeauna posibila. In comparatie cu atunci, acum exista insa mai multe tipuri de imprumuturi oferite de diverse institutii bancare sau nebancare, in asa fel incat exista un produs adecvat pentru fiecare. In contextul unei situatii economice mai grele, un comportament in care sa primeze alegerea unei solutii potrivite in functie de nevoile pentru care sunt ceruti banii si responsabilitatea fata de achitarea datoriilor, pot ajuta la trecerea mai usoara peste aceasta.

Sursa foto: Pexels.com.

Articole asemanatoare
Suna!