fbpx

IMFS

5 sfaturi pentru a NU dispera în perioadele de criză financiară

Criza economică se află în gândurile majorității oamenilor și acest lucru poate fi dovedit foarte ușor. Se vorbește despre o criză iminentă și cei mai mulți se tem, dar o mică parte fac și ceva în această privință.

Totul pentru că am mai avut parte de o situație similară în 2008, când problemele economice s-au tradus printr-un impact deosebit de ridicat asupra calității vieții de zi cu zi.

În general, criza economică totuși nu apare peste noapte, existând anumite „indicii” care indică incipitul său.

Când ne regăsim într-o astfel de situație, este evident faptul că trecem prin momente dificile, care se traduc nu doar prin scăderea stabilității materiale, ci și printr-o sănătate psihică sau emoțională deficitară.

Griji, nevoi, imposibilități – toate acestea reprezintă factori stresori care, atât timp cât nu sunt gestionați corespunzător, pot duce la dezvoltarea anumitor afecțiuni cronice.

Descoperă 5 sfaturi utile pentru a nu dispera în perioadele de criză financiară!

1.      Setează-ți un buget și respectă-l cât mai bine

Acest buget poartă denumirea de „fond de siguranță”. Pentru a ști exact unde te afli din punct de vedere financiar, setează un buget personal.

Astfel, vei putea să-ți dai seama dacă într-adevăr ai un salariu mult prea mic pentru condițiile actuale sau, dimpotrivă, dacă nu cumva consumi mult mai mult decât produci.

Bugetul este un instrument de calcul, în esență, și te va ajuta să-ți setezi o serie de limite sănătoase și chiar să-ți maximizezi economiile.

2.      Încearcă să economisești cât mai mult

În astfel de situații, este vital să-ți reduci cheltuielile lunare.

O schimbare semnificativă poate fi reprezentată de reducerea consumului energetic și al celui de apă, ceea ce se traduce prin facturi proporțional mai mici.

Optează să renunți și la abonamentul online pentru platforma de streaming video sau alte abonamente care nu sunt obligatorii. Fiecare chetuială redusă înseamnă economii mai mari.

Dacă pentru serviciile de telefonie fixă, cablu și internet ai câte un furnizor diferit, încearcă să reduci costurile apelând la un contract unic, de la aceeași companie.

3.      Plătește la timp facturile pe care le ai

Chiar dacă acest lucru înseamnă să rămâi cu o sumă modică din salariul lunar, nu lăsa niciodată facturile neplătite deoarece această situație atrage după sine penalități.

Fiind o obligație oficială, contractuală, este indicat să-ți achiți facturile întotdeauna la timp, astfel riști să-ți mărești cheltuielile din cauza comisioanelor de penalizare.

Cu alte cuvinte, nu faci decât să amâni o plată care te va obliga să scoți mult mai mult din buzunar decât suma inițială.

4.      Vânează mereu reducerile existente

Pentru a reduce, pe cât posibil, toate costurile, încearcă întotdeauna „să vânezi” reducerile care există pe piață.

De obicei, majoritatea supermarket-urilor au site-uri și newslettere proprii în care sunt listate ofertele și reducerile zilnice.

Verifică-le în mod constant, abonează-te la newsletter-ul unui shop online, folosește cupoanele de reduceri.

Este esențial ca atunci când mergi la cumpărături să îți faci de fiecare dată o listă pe care să o respecți în totalitate. Așa vei cumpăra doar ce este necesar.

5.      Încearcă să găsești (și alte) surse de venit

Întotdeauna vor exista alternative viabile față de job-ul zilnic. Chiar dacă primești un salariu insuficient, îți poți suplimenta, încetul cu încetul, venitul lunar.

Gândește-te la ceea ce îți place să faci și încearcă să vezi dacă poți transforma asta într-un produs pe care să-l vinzi.

Întotdeauna va exista posibilitatea de a-ți deschide o afacere, de a te lansa într-o nișă anume, dar important este să ai curajul și determinarea necesare. Lucrurile mărețe necesită timp și determinare.

Uneori, istoria se repetă, însă asta nu înseamnă că trebuie să te regăsească în aceleași condiții.

Pentru a face față unei eventuale viitoare crize financiare, încearcă să adopți un comportament cât mai sustenabil din punct de vedere financiar.

Perioada de criză va trece, însă este vital să nu aibă un impact foarte mare asupra calității vieții tale.

Articole asemanatoare
Call Now Button