fbpx

IMFS

Tipuri de credite pentru persoanele fizice si juridice - Cum sa alegi finantarea potrivita in functie de nevoile tale - 6343

Imprumuturile pot fi folosite in mai multe scopuri, de la finantarea unei noi afaceri, pana la achizitionarea unui imobil. Dar, cu toate creditarile disponibile in prezent, care este cea mai buna – si in ce scop? Afla in acest articol care sunt cele mai frecvente tipuri de imprumuturi pentru a putea face alegerea potrivita, atat pentru tine, cat si pentru afacerea ta!

1. Ce este un credit?

Prin definitie, termenul de credit se refera la un tip de imprumut in care o suma de bani este debitata unei alte parti in schimbul rambursarii viitoare a acesteia. In multe cazuri, creditorul adauga si dobanzi sau cheltuieli financiare la valoarea principala, pe care debitorul trebuie sa o ramburseze in plus fata de soldul initial. Imprumuturile pot fi oferite pentru o suma unica sau pot fi disponibile ca linie de credit deschisa, pana la o limita specificata. Finantarile vin in mai multe forme diferite, precum garantate, negarantate, comerciale si personale.

Clientului i se poate cere sa furnizeze detalii specifice, cum ar fi motivul creditului, istoricul financiar, documente personale sau adeverinte specifice. Pe baza bonitatii solicitantului, creditorul respinge sau aproba cererea. Daca aceasta este aprobata, ambele parti semneaza un contract care prezinta detaliile acordului. Creditorul avanseaza, astfel, veniturile imprumutului, dupa care debitorul trebuie sa ramburseze suma, inclusiv orice costuri suplimentare, precum dobanzile.

2. Tipuri de credite

Daca pe viitor doresti sa iti cumperi o casa de vacanta, de pilda, planurile tale pot deveni realitate atunci cand gasesti creditul potrivit pentru nevoile tale. Pentru acest lucru, este nevoie sa cunosti care sunt principalele tipuri de imprumuturi de care poti beneficia ca persoana fizica sau juridica. 

2.1. Tipuri de credite pentru persoane fizice

  • Credite imobiliare:

Creditul imobiliar este o forma de imprumut intre client si o institutie financiara, care are ca scop cumpararea sau construirea unei case, precum si renovarea locuintei. Acest tip de credit necesita o garantie de asigurare a obligativitatii platii, precum un alt imobil, care sa se afle in posesia debitorului, ori a unei rude de gradul I sau II. Dezavantajul unui astfel de imprumut este ca cei mai multi creditori modifica dobanda in functie de fluxul pietei financiare. 

  • Credite ipotecare:

Diferenta dintre un credit imobiliar si unul ipotecar este ca, la cel din urma, garantia pe baza imobilului este obligatorie, aceasta fiind una dintre clauzele principale. In cazul in care clientul nu mai are posibilitatea sa isi plateasca ratele si depaseste termenul limita impus, executarea silita ar putea fi o optiune, dar doar daca situatia nu a putut fi solutionata anterior pe cale amiabila. Atat in cazul creditului ipotecar, cat si in cazul celui imobiliar, poti aplica indiferent daca esti persoana fizica sau juridica. 

  •  Credite de nevoi personale:

Spre deosebire de cel ipotecar, de pilda, creditul de nevoi personale necesita documente putine si poate fi obtinut destul de rapid. Acesta consta in imprumutul unei sume fixe, care trebuie sa fie inapoiata lunar, prin rate cu dobanda. Creditarea poate fi folosita atat pentru cheltuieli personale, cat si pentru a refinanta un credit deja existent. 

2.2. Tipuri de credite pentru persoane juridice

Exista situatii in care patronii intreprinderilor mici si mijlocii pot trece prin momente dificile, in care capitalul nu este suficient pentru plata personalului sau a furnizorilor. In acest caz, creditorii ofera persoanelor juridice ocazia sa isi sustina firmele prin finantari specifice nevoilor lor. 

 

  • Linia de credit:

Expertii recomanda persoanelor juridice linia de credit – o forma de finantare prin care institutia creditoare garanteaza o suma maxima ce trebuie returnata in termen de maximum 24 de luni. Avantajul unei astfel de finantari este ca debitorul nu va fi nevoit sa plateasca dobanda pentru intreg creditul, ci doar pentru suma cheltuita. 

 

  • Credite la termen:

Tipurile de credite disponibile pe piata pot fi impartite in doua categorii, in functie de termenul acordat – pe durata scurta sau lunga. In cazul celor pe termen scurt,  suma oferita de catre creditori trebuie inapoiata in maximum 12 luni, iar sumele acordate sunt, de obicei, destul de mici. Clientii apeleaza la aceste tipuri de finantari pentru situatii in care sunt necesare mici sume de bani, precum reparatii sau renovari. 

 

  • Creditul de investitii:

Persoanele fizice autorizate (PFA) pot obtine un credit de investitii pe o perioada de cel mult 15 ani. De obicei, institutiile de finantare ofera si o perioada de gratie de maximum 1 an, timp in care este necesara doar plata dobanzii. Acest tip de credit ajuta patronii de IMM-uri sa investeasca in afacerea lor, atat pentru achizitionarea de echipamente profesionale, cat si pentru dezvoltarea si extinderea intreprinderii. 

 

Asadar, care este tipul de credit cel mai potrivit pentru tine? Cu toate variantele disponibile pe piata, este normal ca uneori sa se creeze confuzie. Astfel ca, daca trebuie sa imprumuți o anumita suma de bani, asigura-te, in primul rand, ca ai inteles pe deplin acordul cu institutia de creditare si, in al doilea rand, ca esti familiarizat/a cu termenii de rambursare. Numai printr-o informare temeinica poti sa faci cea mai buna alegere!

 

Sursa foto: Shutterstock.com.

Articole asemanatoare
Suna!