fbpx

IMFS

Cum faci un plan de buget personal eficient? - 25526

Cum realizezi o planificare eficientă a bugetului personal?

Fiecare dintre noi suntem recompensați cu bani, ca urmare a muncii depuse. Angajatorul este cel care ne oferă un salariu pe lângă alte beneficii, iar banii reprezintă rodul muncii noastre.

Dar cum planificăm bugetul lunar?

Ca să planificăm un buget trebuie să știm exact care sunt veniturile noastre pe parcursul unei luni.Banii pot veni din salarii, din activități independente, din chirii sau alte activități adiacente pe care le prestăm. Practic este o estimare a veniturilor și a cheltuielilor pe care o realizăm pe o perioadă de timp.Deseori auzim termenul de planificare bugetară la economiști sau la persoane specializate să întocmească astfel de bugete necesare bunei desfășurări a unei activități comerciale. Inclusiv la nivel de țară se planifică an de an veniturile și cheltuielile bugetare și se alocă bani pentru fiecare sector de activitate în parte.

Care este rolul bugetului? De ce îl planificăm?

Bugetul are rol de a planifica eficient o serie de cheltuieli pe care dorești să le faci. Astfel știind că fiecare activitate pe care vrei să o desfășori necesită resurse, rolul bugetului este de a-ți indica într-un mod realist dacă există banii necesari pentru așa ceva.Cu alte cuvinte este un mod echilibrat de a lua decizii cu privire la ce se poate acum realiza, sau se va putea în viitorul apropiat.Specialiștii IMFS ne arată utilitatea planificării bugetului mai ales dacă dorim spre exemplu să ne dezvoltăm într-un anumit domeniu, și să alocăm fonduri pentru dezvoltarea noastră.

De ce este nevoie de un buget personal?

Planificarea eficientă a unui buget te va ajuta să ajungi la suma necesară de bani pentru a-ți cumpăra sau a achiziționa ceea ce îți dorești.Primul lucru este disciplina financiară sau mai bine spus modul eficient în care îți gestionezi banii.Planificarea bugetului te ajută să îți strângi bani de la o lună la alta și astfel, acest gest devine un obicei sănătos.De cele mai multe ori bugetul te pune în situația de a-ți analiza resursele financiare și de a vedea unde și ce schimbări trebuiesc făcute pentru a-ți îndeplini obiectivul.Ideal este să ai obiective clar definite, realizabile și să te adaptezi unui anumit plan, fără prea multe abateri.

Etapele necesare întocmirii unui buget personal?

Este bine să pui pe foaie sau chiar să creezi pe calculator un tabel în care să ai două rubrici:-una dedicată veniturilor lunare, în care adunăm toate sumele ce ne intră în decursul unei luni,– a doua rubrică este dedicată cheltuielilor , adică acei bani pe care lună de lună trebuie să îi aloci pentru hrană, mâncare, îngrijire personală, cheltuieli cu întreținerea casei și a mașinii, rate, etc.După ce ai făcut toate acestea, este important să aloci minim 10% fondului de economii pe care dorești să îl ai.Nevoile trebuiesc delimitate de dorințe, astfel încât să existe un echilibru și să te simți împăcat și motivat să faci acest lucru lună de lună.

Ai auzit de regula 50-30-20?

Dacă nu, noi îți spunem că este o regulă simplă unanim valabilă, regula care îți arată spre ce se duc banii tăi:50% – 55% din venituri, merg spre nevoi30% merg spre dorințe20% se îndreaptă spre alte surse.Dacă acei 20% se îndreaptă spre economii sau investiții, garantăm un plan eficient și cu rezultate bune în timp.

Sfaturi valoroase de la specialiștii financiari IMFS, privind planificarea eficientă a bugetului personal

Deși pare simplu, doar persoanele foarte organizate se pot ține de un astfel de plan bine delimitat. Din start spunem că, este o etapa de început grea pentru cei care nu au o educație financiară și un imbold de a se stăpâni în a cheltui impulsiv.Iată și sfaturile pe care specialiștii IMFS ni le oferă cu generozitate:

1.Există un plan? Ține-te de el, chiar dacă începutul va fi greu!

Bugetul trebuie să fie aliatul tău, un prieten pe care te poți sprijini la nevoie. Astfel este ideal să planifici și să ai acele cheltuieli pe care ți le permiți, nu mai mult.

2.Disciplina este cheia reușitei

Chiar dacă nu ești un om ordonat, în cazul banilor este o condiție necesară. Numai așa îți poți atinge obiectivele, prin ordine și mult autocontrol.

3.Fondul de economii-un aliat care la nevoie devine cel mai bun prieten

Este neplăcut să ai probleme financiare și mai ales să împrumuți de la prieteni. Astfel dacă ai o situație neprevăzută, care apare de cele mai multe ori, niște bani economisiți te vor scoate din impas și vor constitui plasa ta de siguranță pentru un timp.

3.Banii strânși trebuie priviți ca și un *bonus*

Ține minte, acești bani strânși prin muncă și efort, pot produce alți bani mai ales dacă reușești să îi investești smart. Astfel până la independența financiară nu mai e decât un pas.Planificarea bugetui este benefică pentru că te ajută să ai un control mai ridicat al finanțelor tale. Cu timpul vei deveni mai conștient de direcțiile în care se duc banii și vei face tot posibilul ca pe viitor să-ți gestionezi eficient sumele, astfel încât să te bucuri de independență financiară și de o viață echilibrată.
Articole asemanatoare
Suna!