fbpx

IMFS

ROBOR VS IRCC - 21696

Cum putem scăpa de ratele din ce în ce mai mari la credite?

Indicele ROBOR -cota istorică de peste 6%

Știm cu toții că ratele sunt calculate în funcție de indicele ROBOR, indice de referință care a depășit de curând pragul de 6%. Consecința acestor indexări, înseamnă rate mai mari și indirect costuri mai mari.

Ce este indicele ROBOR și cum îmi afectează ratele pe care le plătesc lunar?

Deși indicele Robor nu mai este utilizat mai nou în acordarea de împrumuturi cu dobânzi variabile, totuși acesta rămâne un etalon folosit în calcularea ratelor populației.

Sunt o serie de factori care influiențează valoarea acestui indice – dobânzile de politică monetară și inflația sunt cei doi indicatori principali care stau la baza calculării ROBOR.

Acest indice de referință se stabilește în funcție de perioada de grație pe care băncile și-o propun reciproc. Concluzia este clară -cu cât crește ROBOR, cu atât mai mari vor fi și ratele la banca lună de lună.

Exemplu concludent de calcul cu indice ROBOR

Dacă e să răsfoim trecutul, maximul indicelui ROBOR s-a înregistrat în anul 2009.

Dacă clientul ar fi avut de plătit o rată lunară de 900 de lei, beneficiarul împrumtului ar fi adăugat la acestă sumă încă aproximativ 150 de lei ROBOR.

Astfel factori precum inflația care are un trend ascendent și nivelul din ce în ce mai mic al salariilor se traduce prin rate mai mari la bănci și implicit scăderea puterii de cumpărare.

Ce soluții putem găsi pentru a ține sub control ratele? Specialiștii IMFS ne oferă soluții simple!

In condițiile în care peste 280.000 de români au optat pentru credite ipotecare dependente de ROBOR, stoparea creșterii ratelor ar putea veni odată cu  trecerea la noul indice de referinta respectiv IRCC.(Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor).

Valoarea IRCC este cu mult mai mică și astfel putem beneficia de rate mai mici.

Chiar dacă și indicele IRCC poate crește, totuși în perioada următoare nu va egala indicele ROBOR, care înregistrează la rândul său creșteri semnificative și momentan nu pare să se oprească. Experții bancari estimează ca indicele ROBOR ar putea sări de 8% pe finalul anului 2022.

IRCC sau refinanțarea- soluții utile pentru vremuri tulburi

Trecerea la IRCC ar fi așadar, o soluție de compromis pentru cel puțin șase luni. Chiar dacă  acest indice de referință va crește, nu va egala valoarea Robor, care va înregistra creșteri după creșteri, cel puțin până la finalul anului.

Specialiștii IMFS ne spun că soluțiile menționate mai sus sunt cele mai bune decizii pe termen scurt, pentru că  astfel câştigăm şase luni în care ratele vor fi mai mici și putem să reevaluăm situația după un timp în care vă puteți planifica mai riguros nivelul cheltuielilor.

Pe termen lung, e posibil ca rata să rămână ridicată, aşa că va trebui suplimentat nivelul veniturilor sau

veți fi nevoiţi să ajustați din alte capitole de cheltuieli. Pe plan macroeconomic, scenariul de bază rămâne sumbru,  dobânzile vor înregistra noi niveluri record, iar varianta cea mai bună este  refinanțarea și accesarea unui credit cu dobândă fixă.

Suntem aici pentru  Dumneavostră chiar și în momentele dificile. O discuție cu unul din specialiștii noștri, vă poate aduce liniștea și comfortul de care aveți atâta nevoie în această perioadă. Utilizați cu încredere formularul de contact pe care îl puteți accesa aici.

și în cel mai scurt timp, vă contactăm. La IMFS e întotdeauna simplu! Apelează cu încredere!

Articole asemanatoare
Suna!