fbpx

IMFS

scorul fico

1. Ce este scorul Fico ? 

 Scorul fico este un indicator ce  măsoară modul in care au fost plătite ratele creditelor exsistente, modul cum au fost accesate creditele cat si calitatea acestora. ( bănci sau IFN). 

Acesta este calculat automat de către BIROUL DE CREDIT. 

 Scorul fico are valoarea între 350 și 800. O valoare buna a scorului fico este de cel puțin 580.  

Cele mai multe bănci țin cont de acest indicator si impun un anumit scor

2. Cum se calculează scorul Fico ?

Modul de calcul al scorului fico este necunoscut dar acesta depinde in special de plătite care au fost făcute, dacă au fost efectuate la timp sau cu întârziere sau numărul de credite accesate in ultima perioada.  

Un alt impact major pe care îl are in calcului scorului fico îl reprezintă numărul de interogări bancare sau la IFN.  

Fiecare interogarea in vederea accesării unui imprumut îți scade fico cu un punctaj intre 10 si ’70.  

Interogările repetate îți poate aduce o descalificare la aprobarea unui dosar de credit deoare ce imediat ce a fost făcută o noua interogare la biroul de credit, scorul fico instant este impactat.

3. Verificare scor Fico.

Verificare scorului fico se poate verifica in 2 moduri.  

Cea mai indicată varianta de verificare a scorului fico este aceea pe site-ul birouldecredit.ro in secțiune înregistrare.  

Înregistrarea se poate face dacă au existat credite raportate in biroul de credit și dacă numărul de telefon corespunde cu înregistrare inițială.  

Verificarea scorului fico și a istoricului plăților pe site-ul biroului de credit nu impacteaza scorul fico indiferent de câte verificări sunt făcute.  

 A 2-a opțiune și cea nerecomandata este verificare in cadrul unei bănci /IFN.  

Aceasta îți va impacta scorul fico. 

4. Ce influențează scorul Fico un credit bancar ?

Marea majoritate a băncilor din romania țin cont de acest punctaj in cadul acordării unui credit bancar. Acesta nu este și singurul factor de decizie in acordare dar este preliminar.
Un scor fico de peste 590 îți poate garanta acordare unui credit bancar in condițiile in care sunt îndeplinite și celelalte criterii de eligibilitate.

5. Interpretează scor fico minim.

Scorul fico minim întâlnit de noi pentru acordare unui credit este de 520 puncte. Exista câteva bănci in romania care acorda credite cu acest profil daca profilul de client este unul bun.

6. Cum se raporteaza băncile la acest scor Fico.

Fiecare banca are propriile criterii de raportare la acest fico, care poate diferi de la o luna la alta in funcție de politica fiecărei bănci.
Un factor foarte important este ca nu toate bancile din romania țin cont de acest fico.
Sunt 4 bănci care pun accent pe profilul de client si modul in care ai fost făcute plățile la creditele existente sau trecute.

7. Ce faci în cazul unui scor Fico scăzut?

In situația unui fico scăzut, sub 490, este necesar sa verifici de unde provine si anume dacă este din cauza neplății la timp a ratelor sau a numărului mare de credite accesate in ultima perioada.
Dacă provine din cauza neplății la timp, iti recomandam sa achiți La timp următoarele 6 rate.
Daca nu se aplica situația de mai sus, nu mai accesa nici un credite si nici nu mai face simulări de credit in urmatorele 6 luni.
Aceste 2 condiții îndeplinite îți generează un punctaj de peste 100 de puncte fata de situația inițială.

8. Scor birou de credite: sfaturi de la specialistii financiari.

Primul sfat este evitarea pe cât de mult posibil a creditelor mici, valori între 200-5000 lei),” credite pana la salariu”
Evitarea repetata de simulări la bănci. Fiecare simulare are impact direct asupra scorului fico.
Evitarea întârzierii la plata ratei.

Articole asemanatoare
Suna!