fbpx

IMFS

La ce se referă „Evaluarea Imobilului”? - 40918

Evaluarea imobilului definește procesul reglementat legislativ prin care o instituție bancară va evalua imobilul finanțat, apelând însă la un evaluator atestat și certificat. În general, acest lucru se întâmplă deoarece imobilul respectiv constituie garanția acordării unui credit, iar evaluarea este necesară pentru că instituția bancară finanțează prin împrumut o sumă mai mică decât cea aferentă imobilului respectiv (contravaloarea acestuia). Pentru persoanele fizice, se oferă până la 85% din valoarea imobilului, iar pentru persoanele juridice, se oferă până la 75% din valoare.

Evaluarea imobilului și clasificarea acestuia

În general, este vorba despre evaluarea independentă a unei „proprietăți imobiliare”, aici fiind vorba spre exemplu și de terenuri, spații rezidențiale, construcții în curs, structuri și clădiri. De obicei, necesitatea evaluării imobilului apare atunci când proprietarul dorește să-și închirieze ori să își vândă proprietatea, când dorește să facă proprietatea parte din capitalul social aferent unei companii. Evaluarea este realizată de către un evaluator atestat, care poate clasifica imobilul și spațiu după cum urmează: de restaurare, piață, lichidare, în funcție de valoarea sa.

Procedura de evaluare a imobilului

Conform unui protocol, evaluatorul are rolul de a determina tipul imobilului și caracteristicile pe care acesta le are, însă și drepturile de proprietate ale persoanei respective. Pe de altă parte, este esențial ca evaluatorul să știe de la bun început care este scopul efectuării evaluării, precum și a modului în care rezultatele vor fi ulterior utilizate. El trebuie să verifice cu atenție spațiul, să documenteze date clare, precise despre obiect, să identifice care este gradul aferent de uzură și să verifice cadrul legal în care persoana respectivă utilizează și dispune de proprietatea avută.

În continuare, evaluatorul verifică registrul juridic al problemei, urmând să verifice toți factorii care pot aduce deprecieri privitoare la valoarea imobilului sau a altui tip de bunuri. După ce va face aceste lucruri și va înregistra fiecare aspect, va trage concluzia privitoare la valoare și prin urmare va încadra imobilul și spațiul într-un anumit registru, cu o anumită valoare. Pentru a fi posibilă o evaluare imobiliară independentă, sunt necesare documente precum actul care atestă proprietatea asupra spațiului/imobilului (certificat de proprietate sau contract de închiriere).

Evaluarea imobilului și prețul de proprietate

De la bun început, este necesar de știu faptul că raportul oferit în urma evaluării de către cineva atestat se bazează pe opinii profesionale, experiență, calificări și cunoștințe, dar și pe baza unei serii de documente pe care le-a primit la începutul solicitării de evaluare. Sunt obișnuite foarte multe cazuri în care proprietarul nu este de acord cu opinia avizată a evaluatorului (fiind vorba mai ales de cazurile de subevaluare), iar acestea sunt de obicei provocate de faptul că nu există o cunoaștere completă a informațiilor sau nu au fost prezentate toate documentele esențiale.

Evaluatorul va oferi un „preț de proprietate”, însă nu este obligatoriu, spre exemplu, ca cel care deține proprietatea să o vândă la prețul respectiv. Când vine vorba, însă, de o instituție bancară și de evaluarea în vederea acordării unui credit, prețul de proprietate stabilit de către evaluator, în acord cu realitatea imobilului și starea acestuia, este cel care rămâne luat drept bun. Așadar, este necesar ca procesul de evaluare să fie întotdeauna transparent, iar evaluatorul să poată avea acces la toate documentele și actele necesare pentru o evaluare corectă a imobilului.

Articole asemanatoare
Suna!