fbpx

IMFS

Am un credit bancar existent. Mai pot accesa încă unul? - 43804

Dacă ai deja un credit bancar existent, în general nu există restricții majore din partea băncilor sau instituțiilor non-bancare pentru a obține un alt credit. Totuși, condițiile pentru obținerea sa pot fi ceva mai stricte decât prima dată. Chiar dacă în trecut ai contractat un împrumut pe care încă nu l-ai achitat integral, mai poți contracta un alt împrumut de la aceeași bancă sau de la o instituție diferită. Important este să te încadrezi în criteriile de creditare actuale.

Descoperă 5 condiții necesare a fi îndeplinite pentru a putea solicita un nou credit.

Scorul de credit

Scorul de credit este un factor important luat în considerare atunci când vine vorba de acordarea unui credit. Dacă ai deja un credit și faci plățile la timp, scorul de credit poate fi în general mai bun decât dacă ai un istoric negativ de creditare. Dacă plățile la creditul actual au întârzieri sau nu au fost făcute, atunci scorul de credit este afectat negativ, micșorând astfel posibilitatea de a solicita un nou credit: atât de la aceeași bancă, cât și de la altă instituție.

Capacitatea de rambursare

De obicei, instituția de la care soliciți împrumutul va evalua capacitatea de rambursare a sumei, în funcție de veniturile și cheltuielile tale actuale. Spre exemplu, dacă veniturile tale au crescut între timp, iar cheltuielile s-au micșorat, atunci instituția înțelege faptul că dispui de capacitate mult mai mare de rambursare a creditului decât în momentul în care ai obținut primul împrumut și acest lucru va majora probabilitatea de a obține creditul.

Raportul datorii/venituri

Instituția ia în considerare și raportul datorii/venituri, care se traduce prin raportul matematic dintre veniturile tale lunare și cheltuielile lunare asociate obligațiunilor (alte rate, facturi). Dacă deja ai un credit, acest lucru afectează raportul, putând duce chiar la imposibilitatea de a mai putea obține și un alt credit. Dacă datoriile lunare aferente depășesc un anumit procent (stabilit de obicei de către bancă), atunci nu ești eligibil pentru a face un nou credit.

Garanții pentru noul credit

Posibilitatea de a obține un nou credit, chiar dacă deja ai unul la activ, crește semnificativ atunci când dispui de garanții sau active pe care le poți pune drept garanție pentru noul credit solicitat. De exemplu, chiar și o persoană din familie poate avea atributul de garant al creditului. Astfel, totalul veniturilor lunare se calculează și în funcție de veniturile persoanei respective, iar asta duce la micșorarea raportului datorii/venituri, făcându-te mai eligibil pentru un nou credit.

Istoricul creditelor

Instituțiile acordă o atenție sporită istoricului de plată al creditatului. Dacă ai un istoric pozitiv, ceea ce se traduce prin plăți la timp, complete, fără a înregistra restanțe la alte credite, șansele de a obține un nou împrumut cresc semnificativ. Însă dacă în trecut ai înregistrat restanțe clare la alte credite, majore, atunci poți fi catalogat drept „rău platnic”, ceea ce afectează semnificativ posibilitatea de a obține un nou credit.

Acordarea unui nou credit depinde de mai mulți factori, condițiile putând varia în primul rând în funcție de instituția de la care faci solicitarea. Este recomandat să contactezi creditorul și să discuți cu un reprezentat al acestuia pentru a obține informații precise privitoare la care sunt condițiile ce trebuie îndeplinite, în funcție de situația ta specifică, pentru a obține un nou credit.

Articole asemanatoare
Suna!