fbpx

IMFS

Ce condiții trebuie să îndeplinească girantul unui credit bancar? - 39148

Creditul bancar se dovedește a fi o soluție viabilă și eficientă de finanțare atunci când dorești să îți achiziționezi un bun material sau să îți construiești un imobil, însă nu dispui în totalitate de bugetul necesar satisfacerii nevoilor sau dorințelor. Totuși, pentru a putea solicita un astfel de credit, este absolut necesar să poți îndeplini anumite criterii de eligibilitate. În cea mai mare parte, acestea sunt cam de aceeași natură pentru fiecare bancă, dar pot și să difere semnificativ.

Un girant (codebitor) este persoana care îți vine în ajutor în momentul solicitării unui credit în care criteriile tale de eligibilitate nu sunt îndeplinite (în mare parte, este vorba despre faptul că venitul lunar nu este îndeajuns de mare). Prin urmare, girantul participă la solicitare cu venitul său net propriu, în vederea calculării creditului. Cu alte cuvinte, valoarea împrumutată de către bancă va fi calculată luându-se în considerare ambele salarii – atât al tău, cât și al girantului.

De cele mai multe ori, giranții (codebitorii) pot fi soțul sau soția, precum și părinții și frații (cu alte cuvinte, rude de gradul I). Pe de altă parte, mai există și bănci care pot accepta chiar și rude de gradul doi sau parteneri de viață (necăsătoriți). Există bănci mai permisive, care îți pot oferi mult mai ușor accesul la un codebitor, însă și bănci mult mai stricte care nu acceptă un girant decât dacă relația dintre tine și acesta este stabilă și mizează pe seriozitate și experiență.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească girantul unui credit bancar

În cazul unui credit, girantul este cel care se va angaja să plătească datoriile pe care cel care a obținut creditul le are la bancă, în situația în care acesta va fi pus în imposibilitatea de a le plăti. Cu alte cuvinte, reprezintă un fel de „marjă de siguranță” luată atât de tine, cât și de bancă. Din acest punct de vedere, girantul, pentru a putea fi acceptat cu acest statut, trebuie să poată, fără nicio abatere, să îndeplinească aceleași condiții de eligibilitate și bonitate precum solicitantul:

  • Să nu figureze la Biroul de Credite cu statutul de „rău-platnic”, având datorii și rate care ce nu au fost plătite;
  • Să prezinte o dovadă a faptului că are un venit fiscalizat constant, astfel încât să poată plăti rata la credit în cazul în care împrumutatul nu o poate face (salarii, pensii, chirii și alte surse de venit fiscalizate).

Venitul girantului se dovedește cu aceleași documente solicitate și în cazul persoanei care vrea să facă respectivul credit. Angajamentul de plată al girantului trebuie să se poată încadra într-un grad maxim de îndatorare al băncii, raportat în primul rând la venitul net lunar (însă după ce are loc scăderea cheltuielilor obligatorii și a altor angajamente de plată esențiale). De obicei, gradul maxim de îndatorare este de 40% din venitul net (pentru credite n lei) și 20% (valută).

Așadar, girantul este persoana care te poate ajuta să accesezi creditul dorit atunci când, singur, nu reușești să acoperi toate criteriile de eligibilitate. El se angajează să plătească creditul atunci când ajungi în imposibilitatea de a face acest lucru. Cu alte cuvinte, codebitorul este persoana care oferă băncii o mai mare certitudine a faptului că vei fi în stare să-ți plătești la timp toate obligațiile în materie de rate pe care le ai față de creditor.

Articole asemanatoare
Suna!