fbpx

IMFS

De Ce Este Nevoie de Educatie Financiara - 20878

O intrebare des intalnita in randul adultilor in ceea ce priveste educatia financiara dedicată celor mici, este legata de momentul potrivit pentru a incepe să le explicam copiilor despre importanta banilor. Multi parinti se tem sa nu incerce prea devreme sa familiarizeze copiii cu notiuni si explicații pe care ei sa nu poata sa le inteleaga.

Copiii au insa o capacitate de înțelegere a informațiilor foarte bună, ei putand asimila notiuni de educatie financiara de la varste foarte fragede, daca informatia le este prezentata prin joculete sau imagini.

Jocurile de acest fel îi vor ajuta sa inteleaga notiuni importante si garantat atentia lor va fi captatata de notiuni precum economisire sau strangerea monezilor in pusculită.

Avantajele educatiei financiare timpurii

Importanta educatiei financiare incă de la cele mai fragede varste este din ce in ce mai mediatizata, ea ajutand copiii sa devina niste adulti responsabili din punct de vedere financiar.Incă de la gradinită se fac primii pași in acest sens si este un lucru imbucurător deoarece numai asa vom avea o generatie educată si responsabilă.

Copiii inteleag importanta si valoarea banilor treptat, iar educatia financiara de la varste mici îi invata sa fie cumpatati

si echilibrati in cheltuirea banilor, facand diferenta intre nevoi si dorinte.

Specialistii IMFS ne spun ca baza economisirii se cladeste caramida cu caramida, inca de la cele mai mici varste. Astfel se formeaza un obicei sănătos care va persista si atunci cand vom fi adulti.

Copiilor carora li se explică notiuni precum bugetul personal, banca, dobanda, economii, investitii, au toate sansele sa devina antreprenori sau viitori economisti de succes.

Educatia financiară ? Notiuni abstracte pentru multi dintre noi..

Din pacate, multi dintre noi, adulti fiind nu am beneficiat de o educatie financiara si asta se vede in obiceiurile noastre de consum. Cumparam impulsiv, nu punem o suma modica deoparte pentru cheltuieli neprevazute, ne plangem mai tot timpul ca nu avem bani…

Educatia financiara ne-ar ajuta sa ne gestionăm resursele in mod eficient, in asa fel incat sa ajungem la un moment dat sa ne bucuram de libertate financiara.

In prima etapa, educatia financiara te ajuta sa devii constient de banii disponibili, sa monitorizezi atent cheltuielile pe care le faci si sa realizezi un plan eficient pentru reducerea acestor cheltuieli.

In tarile dezvoltate mulți copii își vand jocurile după ce au trecut de etapa de euforie. Banii obtinuti îi economisesc sau cumpara alte jocuri si circuitul se reia.

Daca vorbim de educatie financiara trebuie sa specificam si diversele instrumente financiare, economiile și investitiile pe care le gandim pe masura ce trece timpul, pentru sa devenim cat mai prosperi .

Educatia financiara te ajuta sa vezi banii ca pe o forma de libertate, ceea ce fiecare dintre noi isi doreste. Insa lucrul acesta se invata de la cele mai mici varste.

Atunci cand cumparam un bun, cheltuiala  trebuie sa fie pentru că ai identificat o nevoie, nu pentru a satisface dorinte. Daca cumperi din impuls vei avea de suferit atunci cand nu vei mai putea achita anumite bunuri, si te vei simti frustrat si dezamagit.

In concluzie putem spune ca educatia financiara te ajuta, sa fii echilibrat!

Educatie Financiara – necesita planificare si intelegere

Specialistii IMFS ne spun că o mare parte a oamenilor intampina carente in ceea ce priveste educatia financiara.

O buna parte din clienti nu stiu ce este DAE (dobânda anuala efectivă), nu stiu sa calculeze dobanda unui imprumut, nu citesc cu mare atentie contractele de credit si le semneaza fara sa stie exact toate clauzele, compara creditele intre ele doar prin cheltuielile privitoare ratei lunare sau a altor criterii nesemnificative, ceea ce se poate dovedi a fi un dezavantaj pe termen lung. Practic lipseste cu desavarsie educatia de natura financiară.

Revenind la planul initial, educatia financiară la copii implica rabdare si multa deschidere din partea părintilor.

Educatia financiara se poate detalia in etape simple precum:

-o planificare atentă a bugetului

-organizarea lunara a bugetului personal

-planul de economisire a familiei

-plan de investitii, gandit pe termen mediu-lung

Discutam despre un proces complex, care implică o planificare responsabila a bugetului propriu, o parte de economisire si un plan pe termen mediu. Acest lucru nu se intampla in multe cazuri, oamenii cumpara si cheltuiesc deseori mai mult decat pot produce si astfel se aleg cu datorii.

Starea de bonitate financiara este generata de raportul optim dintre venituri si cheltuieli.

In momentul in care, cheltuielile lunare depasesc veniturile, putem afirma ca asistam la o proasta gestionare a veniturilor si, implicit, la lipsa educatiei financiare.

Sfatul consultantilor IMFS atat pentru oameni mari cat si pentru copii.

In educatie stă baza unei vieti echilibrate  si prospere. Astfel, cu cat esti mai devreme familiarizat cu notiuni precum credit, dobanda, DAE, grad de indatorare, si alte informatii relevante vei avea numai de castigat pe termen lung.

O buna cunoastere a instrumentelor de  economisire iti pot asigura o viata frumoasa, fara datorii.

Articole asemanatoare
Suna!