fbpx

IRCC – ROBOR – Notiuni Noi Pentru a Economisi Capital

IMFS > Blog > IRCC – ROBOR – Notiuni Noi Pentru a Economisi Capital

IRCC, ROBOR, rata dobânzii-noțiuni  noi care ne interesează pentru a economisi capital

Dacă ai luat decizia că a venit momentul să îți achiziționezi o locuință sau dacă ai nevoie de un împrumut pentru nevoi personale, este important să te documentezi bine despre toate aspectele care fac parte din procesul de împrumut bancar. Multora le sunt străine noțiuni privind procentul dobânzilor pe care trebuie să-l achite lunar pentru credit și majoritatea oamenilor speră la o scădere a acestui procent.

Specialiștii IMFS vă ajută să înțelegeți toate detaliile procesului de creditare și mai mult decât atât sunt alături de Dumneavoastră în fiecare moment important în tot acest demers. Puteți accesa formularul de contact, simplu și rapid aici: https://imfs.ro/contact/

IRCC -o noțiune nouă pentru mulți dintre noi…Ce reprezintă IRCC?

Poate ai auzit de la prieteni că există un nou indice în afară de ROBOR, care se aplică creditelor. Este în regulă dacă nu ai aflat încă de el până acum, mai ales dacă nu ai avut în plan să-ți faci un credit bancar. In acest articol ne-am propus să explicăm pas cu pas toate detaliile cu privire la IRCC – cum se calculează, cu ce afectează dobânzile și care sunt avantajele față de ROBOR.

Indicele IRCC este calculat ca medie zilnică pe baza dobânzilor aferente tranzacțiilor interbancare.

Diferența în ceea ce privește calculul aritmetic este că în cazul ROBOR media aritmetică este dată de dobânzile afișate de bănci pe când în cazul indicelui IRCC este media ponderată a tranzacțiilor, ceea ce face ca diferența să fie net semnificativă și clientul să aibe de câștigat deoarece ratele vor fi automat mai mici și astfel presiunea creditului va fi mai ușoară.

IRCC a fost introdus în luna mai, anul 2019 și este un indice care reflectă situația de pe piața bancară.

Avantajele IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor)

O diferență semnificativă între IRCC și ROBOR, este că primul indice se calculează pentru dobânzile de pe piața interbancară, iar ROBOR este stabilit pe baza cotațiilor.

IRCC are și un alt avantaj față de ROBOR-stabilitatea indicelul este dată de diferența de câteva puncte procentuale, diferență care este destul de importantă, mai ales în condițiile în care se observă că indicele ROBOR inregistează noi și noi creșteri.

Cum putem economisi prin trecerea la indicele IRCC?

Specialiștii IMFS ne răspund la o serie de întrebări legate de Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor cunoscut sub denumirea de IRCC

Acest indice IRCC se poate aplica tuturor creditelor?

Răspunsul depinde de felul creditului contractat. Acest indicede referință se aplică pentru credite în lei, refinanțări dar nu și pentru creditele ce au deja o dobândă variabilă în curs. Prin urmare se aplică și pentru credite imobiliare, credite de consum, carduri de credit, etc.

Cum pot trece de la ROBOR la indicele IRCC?

Clienții care solicită acest lucru, adică înlocuirea indicelui ROBOR cu IRCC o pot face fie prin refinanțarea creditului, fie prin modificarea contractului printr-un act adițional. Specialiștii IMFS sunt aici să vă consilieze în acest caz. Solicitați cu încredere, amănunte și detalii despre acest subiect și suntem bucuroși să răspundem la toate întrebările.

Cum scad ratele dacă optez pentru trecerea la IRCC?

Ratele sunt influențate de indicele ROBOR, care înregistrează la ora actuală noi creșteri. Astfel prin trecerea la indicele IRCC , nivelul dobânzii la credit va scădea și astfel veți putea să achitați mai ușor ratele, pentru că acestea vor fi mai mici.

Care sunt principalii factori care influențează indicele ROBOR ?

Inflația – Inflația reprezintă creșterea progresivă a prețurilor pentru bunurile și serviciile existente pe piața unui țări. Bunurile de larg consum se scumpesc de la o zi la alta și astfel inflația afectează în mod direct puterea de cumpărare. Implicit  și costul creditelor va fi mai ridicat.  Concluzia este una îngrijorătoare..

în timp ce prețurile cresc, puterea de cumpărare a cetățenilor va fi mai mică, pe zi ce trece.

Nivelul scăzut de lichidități existent pe piață

Această situație se reflectă și în circuitul bancar. Să ne imaginăm faptul că banii care circulă pe piață sunt tot mai puțini și  astfel valoarea lor este din ce în ce mai mare. Valoarea dobânzilor se află în strânsă legătură cu scăderea lichidității. Stim cu toții că băncile își acordă împrumuturi între ele iar indicele ROBOR este influențat de nivelul de lichidități disponibile. În momentul în care o bancă rămâne cu lichiditate mai mică și dorește să se împrumute de la altă bancă, aceasta se va împrumuta dar la un preț mult mai mai mare, adică o dobândă mai mare, dobandă care se va reflecta în creditele acordate clienților.

 

Politica monetară – Având în vedere că operațiunile Băncii Naționale sunt strict organizate (există un calendar agreat), ratele dobânzilor stabilite de BNR influențează indicele ROBOR doar în ceea ce privește scadențele scurte. În plus, valoarea indicelui mai poate să fie afectată și de către operațiunile de pe piață. Asistăm la scăderea perspectivelor de creștere economică, deoarece creșterea rapidă a costurilor legate de traiul zilnic are efecte asupra venitului gospodăriilor. Iar dacă aruncăm o privire la nivel macroeconomic, situațiile politice incerte, creșterea prețurilor la combustibil, transport și perturbările prelungite ale lanțurilor de aprovizionare, acutizează din plin acest proces.

Politica fiscală

Se referă la decizii de natură economică adoptate de autorități. Astfel politica monetară și cea fiscală sunt menite să asigure o economie echilibrată care să facă față situațiilor de criză. Această abordare comună ajută la depășirea momentelor de criză și la consolidarea economiei.

Măsurile de fiscalitate, respectiv politica fiscală, au consecinte semnificative în ceea ce privește indicii de referință, deoarece poate crește economia, inflația sau deficitele externe. Astfel, ca măsură de protecție împotriva unei crize financiare, băncile își pot retrage lichiditățile. Indicele ROBOR este influențat și dictat de condițiile economice, fiind o serie diversă de factori care îl pot influența.

Dacă IRCC pare o formulă potrivită, atunci ne puteți contacta pentru a facilita această procedură. Chiar și o refinanțare a creditului nu ar trebui să lipsească din discuția cu specialistul de credite din cadrul IMFS.

Noua rată va fi calculată, începand cu luna următoare solicitării acestui serviciu ,iar cel puțin pentru următoarele luni veți avea o rată mult mai mică decât cea actuală.

Leave a Reply

Call Now Button