fbpx

Girantul – cum te poate ajuta in viața de zi cu zi. Ce inseamna si ce trebuie sa faci pentru a-l obtine

IMFS > Blog > Girantul – cum te poate ajuta in viața de zi cu zi. Ce inseamna si ce trebuie sa faci pentru a-l obtine

Creditele de toate felurile au devenit o normalitate a vietii. Se fac credite pentru achizionarea unei locuinte, a unei masini sau chiar si atunci cand aduci pe lume un copil. Ai nevoie de bani, ai apelat la un credit (de care iti doresti si care este mai avantajos pentru tine) si ai rezolvat rapid problema financiara. 

Insa, exista momente cand, pentru anumite credite de care ai nevoie, banca sau firma la care apelezi iti cere un girant. 

Din materialul urmator vei afla ce inseamna girantul, de ce ai nevoie de unul, dar si ce poti face pentru a obtine un credit atunci cand ai nevoie de un girant. 

1. Ce inseamna girantul: definitia acestui cuvant

Probabil ai auzit de nenumarate ori de termenul girant, insa nu ti-ai pus niciodata intrebarea ce face un girant? De ce ai nevoie de unul in anumite momente? Ce inseamna girantul? Girantul este persoana care devine responsabila de creditul tau, atunci cand nu mai reusesti sa il achiti. Girantul nu doar un sustinator moral al creditului, ci va semna un contract care il va obliga sa restituie suma restanta in cazul in care tu nu vei achita creditul imprumutat. 

Anumite institutii financiare si bancare cer, atunci cand iti doresti sa iti faci un credit, un girant. Chiar si anumite institutii de intraajutorare, de tip CAR, iti acorda un imprumut doar daca ai un girant. 

Insa, de cele mai multe ori, atunci cand ai nevoie de un credit de nevoi personale nu ai nevoie de un girant, mai ales daca nu soliciti o suma uriasa si ai venituri lunare peste medie. 

Dar, lucrurile se pot schimba atunci cand vrei sa iti faci un credit imobiliar sau unul ipotecar, care implica sume mult mai mari. Atunci, institutia bancara iti poate solicita un girant, pentru a acoperi toate riscurile posibile ale unui imprumut cu valoare mare.

2. Ce trebuie sa faci pentru a obține un girant

Atunci cand ai nevoie de un imprumut si banca iti cere un girant, trebuie sa rezolvi si acest aspect. Iar daca iti pui numeroase intrebari legate de acest aspect, cel mai bine este sa discuti cu un specialist, care iti va da sfaturile necesare si iti va arata pasii pe care ii ai de urmat.

Insa, in primul rand, atunci cand ai nevoie de un girant poti apela la familie si la prieteni. Chiar daca a fi girant inseamna o responsabilitate mare, oamenii dragi iti vor da o mana de ajutor si te vor insoti la banca pentru a semna contractul respectiv.

Insa, atunci cand rogi pe cineva sa te ajute si sa gireze pentru tine, este esential sa ii oferi toate informatiile de care are nevoie si sa nu ii ascunzi nimic, mai ales ca este vorba de sume mari de bani.

In momentul in care ai obtinut ajutorul unei rude sau al unui prieten, trebuie sa discuti cu specialistii de la banca de unde vei lua imprumutul, pentru a urma pasii esentiali in vederea semnarii contractului. In plus, asa cum cel care realizeaza imprumutul este verificat de catre institutiile financiare, si girantul va trece prin acelasi proces pentru a se demonstra ca este eligibil sa gireze pentru un credit.

3. Cum te poate ajuta un girant in viata de zi cu zi

Atunci cand apelezi la un girant, acesta va avea obligatia sa returneze banii pe care tu i-ai solicitat ca imprumut, in cazul nefericit in care tu nu vei mai putea face acest lucru. Un asemenea contract se bazeaza pe incredere reciproca, mai ales ca tu esti cel care obtine un castig prin ajutorul girantului la care ai apelat. 

In plus, persoana care a devenit girant va fi eliberata de aceasta responsabilitate abia atunci cand suma imprumutata va fi inapoiata in totalitate. 

Insa, daca ai gasit persoana care este dispusa sa semneze un astfel de contract, tu te vei putea bucura de creditul pe care ti-l doresti, iti poti achizitiona casa mult visata, masina noua pe care ai vazut-o in revista sau iti poti mobila noul apartament, toate acestea cu ajutorul unei persoane dispuse sa te sprijine.

Orice ai decide sa achizitionezi cu ajutorul unui credit, este extrem de important sa iti prioritizezi bugetul, sa iti achizi ratele la timp, astfel ca girantul care te-a ajutat nu va fi obligat sa returneze suma pe care tu ai imprumutat-o, iar relatia voastra va ramane neschimbata. 

 

Sursa foto: Shutterstock.com