fbpx

IMFS

Există momente în viață în care fiecare dintre noi, dintr-un motiv sau altul, trebuie să accesăm un credit bancar. Fie că este vorba despre un credit de nevoi personale, o refinanțare sau fie că dorești să îți achiziționezi un imobil sau o locuință, accesarea sumei necesare de bani presupune nu doar un proces îndelungat, ci și deosebit de complex. Tocmai din aceste motive, s-ar dovedi foarte inspirat să apelezi la ajutorul unui specialist avizat în domeniu: un broker de credite.

Brokerul de credite nu își propune doar să te consilieze și să-ți analizeze în profunzime nevoile în materie de împrumut, ci și să te educe financiar de-a lungul procesului. Fără a avea un anumit interes, îți va prezenta cea mai avantajoasă soluție existentă pe piață, luând în calcul și anumite variabile care definesc stilul tău de viață: venitul, locul de muncă, care este dinamica specifică a cheltuielilor tale. Experiența în domeniu îi recomandă să îți ofere acest sfaturi și îndrumare.

Gradul de îndatorare – o problemă a creditelor

Atunci când iei în considerare accesarea unui împrumut, trebuie să știi că nu doar băncile, ci și instituțiile nebancare, se raportează la gradul de îndatorare în vederea stabilirii sumei pe care o poți accesa. Suma pe care o poți solicita depinde foarte mult pe salariul net, lunar, pe care îl ai. Așadar, nu ai cum să îți asumi angajamentul contractual de a plăti, lunar, peste 50% din salariul net pentru rata creditului solicitat, pentru că nu îți va mai rămâne decât o sumă mică de bani.

Prin urmare, acest grad de îndatorare reprezintă un criteriu de certitudine, într-un fel, deoarece creditorul se va asigura de faptul că îți poți plăti rata lunară, fără să existe întârzieri, precum și alte tipuri de inconveniente. Atunci când este calculat gradul de îndatorare, se iau în calcul, pe lângă salariul lunar, și alte obligații lunare, cum ar fi plata pentru factori, alte rate: așadar, este vorba despre alte obligații contractuale pe care le ai și care trebuie respectate.

Ajutorul din partea brokerului de credite

Până în luna ianuarie a anului 2019, băncile și celelalte instituții aveau capacitatea de a stabili, în mod individual, care era nivelul maxim al gradului de îndatorare. Uneori, acesta putea depăși chiar și 50%. În conformitate acordul nr. 17/2012, Banca Națională a României (BNR) a stabilit un grad maxim de îndatorare pentru credite: potrivit acestuia, gradul de îndatorare nu ar trebui să depășească 40% din totalul veniturilor lunare nete, în situația în care vrei să obții un credit.

Este vorba, totuși, de creditul în lei. Împrumutul în valută prezintă o altă limită maximă, aceasta fiind de 20%. În cazul unui alt timp de împrumuturi, cum ar fi creditul pentru Prima Casă, acest grad de îndatorare este mai mare: 25%. Pentru a determina gradul de îndatorare, se ia în calcul, pe lângă celelalte obligațiuni de plată, și suma pe care vrei să o accesezi în urma împrumutului solicitat. Așadar, acest grad de îndatorare poate avea o valoare destul de neașteptată.

Brokerul de credite identifică ofertele de creditare existente pe piață, realizează un profil serios al nevoilor tare, caută ofertele cele mai potrivite și ți le explică pe fiecare în parte. Terminologia financiar-bancară s-ar putea să îți ridice multe probleme, însă experiența unui broker de credite te ajută extraordinar în acest sens. Brokerul de credite poate negocia anumți termeni și costuri, pentru a obține cel mai bun împrumut posibil, fiind alături de client de la început până la sfârșit.

Tocmai din acest motive, ar trebui să apelezi la ajutorul unui broker de credite. Nu doar că te va îndruma spre a face alegerea cât mai potrivită, în concordanță cu nevoile tale în materie de credite, dar se va asigura de faptul că, în urma educației financiare primite, îți vei putea plăti fără probleme rata lunară. Dat fiind faptul că există foarte multe soluții pe piață, bănci, dar și IFN-uri, îndrumarea unui specialist se dovedește vitală pentru a face cea mai potrivită alegere.

Articole asemanatoare
Call Now Button